13/4/09

Ο Τούρκος έγινε... μαύρος.



Το τουρκικό γνωμικό που λέει ότι «αυτός που ζητάει χάρη σκοτεινιάζει το πρόσωπό του, αυτός όμως που του αρνείται τη χάρη έχει ακόμα πιο σκούρο πρόσωπο» ακολούθησε ένας Τούρκος παρουσιαστής ειδήσεων και εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με βαμμένο μαύρο το πρόσωπο όταν παρουσίαζε το θέμα της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία.

«Καλώς ήρθατε κ. Ομπάμα. Μας πήρατε τις καρδιές με τη φιλοξενία σας. Εκτιμούμε την καλοσύνη σας. Θα κάνουμε ότι επιθυμούν οι ΗΠΑ από εμάς, ως φίλοι. Τώρα, ζητάμε από εσάς το ίδιο», λέει ο παρουσιαστής με το βαμμένο πρόσωπο.

Αυτή η πρωτότυπη εμφάνιση προκάλεσε προβληματισμό στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, όπου δεκάδες bloggers έσπευσαν να σχολιάσουν το απόσπασμα των ειδήσεων από το τουρκικό κανάλι Flash TV. Αρκετοί θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή είναι απόδειξη ότι ο Ομπάμα δεν είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα και ότι χρήζει κοροϊδίας. Άλλοι θεώρησαν ότι στην ουσία ο Τούρκος παρουσιαστής στηλίτευσε με αυτό τον τρόπο την αποτυχία της χώρας του να αποκηρύξει την «ισλαμική τρομοκρατία» και ότι το μαύρο χρώμα στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζει την ντροπή για τη στάση της Τουρκίας.

Ωστόσο μια Τουρκάλα δημοσιογράφος, η Sebnem Arsu επεσήμανε στην εφημερίδα «The New Υork Times» το νόημα αυτής της ιδιότυπης εμφάνισης. Σύμφωνα με την τουρκική παράδοση, αυτός που ζητάει μια χάρη έχει «σκούρο» πρόσωπο λόγω της ντροπής που αισθάνεται. Όμως αυτός που αρνείται να ικανοποιήσει τη χάρη αυτή, έχει ακόμα πιο σκοτεινό πρόσωπο. Η Τουρκάλα δημοσιογράφος επισημαίνει ότι στην καθομιλουμένη το γνωμικό αυτό έχει μια ρατσιστική χροιά καθώς αυτός που αρνείται να ικανοποιήσει μια χάρη χαρακτηρίζεται όχι απλά με μαύρο πρόσωπο, αλλά «μαύρος ή Άραβας».

Η κ. Arsu θεωρεί πως ο παρουσιαστής προέβη σε αυτή την κίνηση προκειμένου να ζητήσει από τον Ομπάμα την ικανοποίηση αρκετών αιτημάτων, όπως την υποστήριξη των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των Κούρδων, το στοίχημα για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ και την απόρριψη των αρμένικων αιτιάσεων για αναγνώριση της γενοκτονίας.

Πηγή: TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου