1/4/09

Η αυτοκτονία συνδέεται με την αϋπνία

Όσοι υποφέρουν από χρόνια προβλήματα ύπνου είναι πιθανό κάποια στιγμή να προσπαθήσουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Οι γιατροί έχουν προειδοποιηθεί να εφιστούν ιδιαίτερα την προσοχή τους στους ασθενείς που έχουν διακεκομμένο ύπνο ακόμα και αν δεν παρουσιάζουν κάποια ψυχική διαταραχή.

877,000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αρκετοί επιστήμονες έχουν συνδέσει τον κακό ύπνο με την αυτοχειρία σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα και εφήβους.

Οι μελετητές εστίασαν σε τρεις τύπους προβλημάτων του ύπνου: αϋπνία, δυσκολία στο να παραμείνει κάποιος ξύπνιος ή να σηκωθεί δύο ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Παράλληλα, οι ιατροί σημείωσαν τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων διαταραχών, όπως άγχος, κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Wojnar, ισχυρίστηκε πως ο κακός ύπνος και οι σκέψεις για αυτοκτονία υποδηλώνουν μια διαταραγμένη ψυχή ή πως το ένα σχετίζεται άμεσα με το άλλο. Επιπλέον, υποστήριξε πως η ψυχολογική διάθεση συνδέεται με την ποιότητα του ύπνου.

. Τέλος, άλλοι ερευνητές αναφέρουν πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το εγκεφαλικό σύστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένος έλεγχος των κινήσεων.

Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου