30/4/09

Απατεώνες πουλάνε αντι-γριπικά ψευτο-φάρμακα στο Ίντερνετ

Μια σειρά από on-line φαρμακεία "μαϊμούδες" έχουν αρχίσει να κατακλύζουν το Ίντερνετ με ηλεκτρονικά μηνύματα-σκουπίδια ("σπαμ") που διαφημίζουν δήθεν αντι-ιικά φάρμακα, όπως το Ταμιφλού, επιχειρώντας - για μια ακόμη φορά- να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και την παγκόσμια ανησυχία για τη γρίπη των χοίρων.

Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας προειδοποιούν ότι οι χάκερ προσπαθούν, με τον τρόπο αυτό, να αποκτήσουν τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών των εύπιστων -και φοβισμένων- πελατών, σύμφωνα με τους "Times του Λονδίνου". Ήδη εκατομμύρια μηνύματα "σπαμ" έχουν πλημμυρίσει το διαδίκτυο, επιχειρώντας, με το δέλεαρ της πώλησης φαρμάκων, να πείσουν τους υποψήφιους αγοραστές να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα τους ή να κάνουν "κλικ" σε συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό.

Η McAfee, εταιρία που παράγει λογισμικό κατά των ιών, ανακοίνωσε ότι σχεδόν αμέσως μετά το ξέσπασμα του νέου κύματος γρίπης, διαπίστωσε απότομη αύξηση των "αντι-γριπικών σπαμ". Η εταιρία εκτιμά ότι ήδη τα σχετικά μηνύματα αποτελούν πάνω από το 2% της συνολικής παγκόσμιας διακίνησης ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Οι αγοραστές που πείθονται να αγοράσουν από τα διαδικτυακά φαρμακεία, δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα πάρουν αυτό που αγοράζουν ή και ότι, αν το πάρουν, θα είναι όντως αυτό που είδαν στην on-line διαφήμιση. Συχνά κάποιος στέλνει χρήματα και απλώς δεν παίρνει τίποτε από αυτά που παρήγγειλε. Σε άλλες περιπτώσεις, η πιστωτική του κάρτα καταλήγει στα χέρια επιτήδειων για?περαιτέρω αξιοποίηση.

Επίσης, οι ειδικοί σε θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας προειδοποίησαν ότι οι δικτυακοί τόποι που περιλαμβάνουν τη λέξη "χοίροι" (swine) στην ηλεκτρονική διεύθυνσή τους, έχουν ξαφνικά αυξηθεί κατά 30 περίπου φορές, καθώς πάλι οι χάκερ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον για ειδήσεις σχετικές με τη γρίπη. Κάποιος χρήστης, χωρίς να το συνειδητοποιήσει, μπορεί απλώς να κάνει "κλικ" σε ένα σχετικό άρθρο ενός από αυτά τα sites και να φορτώσει στον κομπιούτερ του ιό (όχι της γρίπης!) ή άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Όλες οι εταιρίες antivirus κάλεσαν τους χρήστες ποτέ να μην κάνουν "κλικ" σε συνδέσμους (links) που περιέχονται μέσα σε ύποπτα μηνύματα από άγνωστες πηγές και πάντα να σβήνουν τα μηνύματα "σπαμ", χωρίς καν να τα ανοίγουν για να τα διαβάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου