10/4/09

Άρθρο φοιτητή για το "Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας"


Είχα ξαναγράψει πριν κάποιες βδομάδες για το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας, για την τιμή του εισητηρίου που ξεπερνά κάθε λογική και ειδικά όσον αναφορά τους φοιτητές.

Σήμερα, Παρασκευή 10 Απριλίου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελευθερία το παρακάτω άρθρο:


Ποιο είναι το «ευχαριστώ»; Είμαι φοιτητής στο ΑΤΕΙ Λάρισας. Σε ποιο τμήμα δεν έχει σημασία γιατί είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη τη φοιτητική κοινότητα της Λάρισας. Εδώ και ένα χρόνο περίπου η τιμή του φοιτητικού εισιτηρίου έχει αυξηθεί στα 0,70 λεπτά από τα 0,55 που ήταν πρωτίστως.
Για μία διαδρομή πολύ μικρή και μικρότερη από άλλες γραμμές της πόλης. Ένας χρόνος αδιαφορίας από όλους τους τοπικούς παράγοντες. Ένας χρόνος και καμιά φοιτητική παράταξη δεν έκανε κάτι για να μειωθεί το εισιτήριο.
Μια περίεργη αδιαφορία. Αδιαφορία που σε βάζει σε σκέψεις για το τι συμφέροντα παίζονται.
Η μόνη λέξη που ακούς μέσα στο λεωφορείο από πολίτες και φοιτητές από άλλες πόλεις είναι... δυσαρέσκεια και απογοήτευση είναι οι εκφράσεις στο πρόσωπό τους. Πέρσι τέτοιο καιρό γυρίζοντας με το αστικό από τον ΟΣΕ το μόνο άκουγα ήταν φωνές και αναστεναγμούς δυσαρέσκειας για την τιμή του εισιτηρίου. Μία όμως φράση από κάποια μάνα φοιτητή θα μου μείνει χαραγμένη «σας κλέβουν και δεν κάνετε τίποτα...;».
Τι να κάνουμε από τη στιγμή που αδιαφορούν όλοι οι τοπικοί παράγοντες... Είναι απαράδεκτο
να πληρώνουμε 1,40 ευρώ αλλά και πολλές φορές 2,80 (έχουμε πρωί-απόγευμα μάθημα) για να πάμε στο ΑΤΕΙ καθημερινά! Και αν κάποιος δεν έχει ή θα πάει με τα πόδια ή θα πάρει απουσία. Και η απορία που μου δημιουργείται είναι γιατί τόσα χρόνια το αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας δεν έχει δείξει ούτε μία φορά το κοινωνικό του πρόσωπο; Δεν λέω είναι μία ιδιωτική επιχείρηση και πρέπει να βγάζει κέρδος αλλά γιατί πρέπει να εκμεταλλεύεται τους φοιτητές και τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες; Γιατί δεν μπορώ να ξεχάσω πέρυσι που υποχρέωσε τους ανάπηρους συνανθρώπους μας να πληρώσουν εισιτήριο... τους χρησιμοποίησε σαν μέσο διαμαρτυρίας για να πιέσει την κυβέρνηση να τους καταβάλει το κονδύλι για το κόστος μετακίνησής τους που είχε καθυστερήσει.

Και εδώ θα επισημάνω πως υπάρχουν κάποιες αξίες που πρέπει να μπαίνουν πάνω από το κέρδος που το αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας με αυτό έδειξε δεν έχει. Και επανερχόμενος στο θέμα μου θέλω να πω πως οι φοιτητές είναι αυτοί που δίνουν ζωή στη πόλη. Αυτοί είναι που κινούν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς (κέντρα διασκέδασης, ενοικιάσεις σπιτιών, είδη ρουχισμού, καφετέριες, ηλεκτρικά είδη κ.ά.) και ποιο είναι το ευχαριστώ;
Ένα πράγμα που θα έπρεπε να τους παρέχει σαν ένδειξη καλωσορίσματος και ευχαριστώ αυτή η πόλη θα έπρεπε να είναι η δωρεάν μετακίνηση προς το ΑΤΕΙ. Αν όχι αυτό, έστω ένα μικρό αντίτιμο για να μην έχει χάσιμο το αστικό. Δεν φτάνει που τους χρυσοπληρώνουμε δεν μας σέβονται και σαν πελάτες καλοί που είμαστε.
Έχουμε εκτοξεύσει και έχουμε κάνει τη γραμμή 9 μία από τις πιο κερδοφόρες όλης της Λάρισας
που δίνει ζωή και σε άλλες γραμμές και λέμε τουλάχιστον θα μας παρέχεται μια καλή εξυπηρέτηση.
Και όμως κάναμε λάθος... η απληστία τους δεν έχει όρια.
Κυκλοφορούν ακόμα λεωφορεία χωρίς κλιματισμό. Το καλοκαίρι με 40 βαθμούς ημέρες εξετάσεων έβγαζαν σε κυκλοφορία αυτά τα λεωφορεία. Λεωφορεία φούρνοι γιατί μόνο έτσι μπορεί κάποιος να τα χαρακτηρίσει. Η ατμόσφαιρα μέσα αποπνικτική με όλους να κάνουν αέρα με ό,τι βρουν. Τι αέρα να κάνεις όταν ο αέρας είναι καυτός; Ο οδηγός είχε λιώσει από τη ζέστη και κολυμπούσε από τον ιδρώτα. Πολλοί από εμάς παρακαλούσαμε να μην πάθει θερμοπληξία ο οδηγός και να πάμε σώοι στο ΑΤΕΙ. Δηλ. θα πρέπει να γίνει κάποιο ατύχημα; Να λιποθυμήσει κάποιος και να γίνει μήνυση... για να πάρουν 3-4 σύγχρονα μεγάλα λεωφορεία για να μην ξαναζήσουμε τέτοια περιστατικά το καλοκαίρι; Και ας μην ξεχνούμε πως χωρίς τους φοιτητές η Λάρισα δεν θα είχε αυτή την ανάπτυξη. Ας δείξετε έμπρακτα το ευχαριστώ σας στους φοιτητές.
Δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε 0,70 λεπτά το εισιτήριο.

Ευχαριστώ που διαβάσατε το κείμενό μου και ελπίζω μια από τις επόμενες μέρες να το δημο-
σιεύσετε στην εφημερίδα.

Ένας φοιτητής

1 σχόλιο:

noname είπε...

Και να σκεφτεί κανείς, πως το εισητήριο πήρε αύξηση στα 0.90€ .

Δημοσίευση σχολίου