31/3/09

Πιες καφέ και πάρε μετάλλιο!

Με τους «τρελούς» ρυθμούς που ζούμε, ακόμα και η απόλαυση ενός καφέ δεν φτάνει. Για διαβάστε όμως παρακάτω και τότε ίσως πάρει άλλο νόημα η ρήση : «ο χρόνος είναι χρήμα». Γιατί στη θέση του χρόνου, μπορεί να μπει άνετα η λέξη «καφές».

Σύμφωνα λοιπόν με νέα έρευνα, ένα φλιτζάνι καφέ απογειώνει τις επιδόσεις. Και αν για την πνευματική εργασία, η θετική του επίδραση είναι γνωστή, το ό,τι βελτιώνει θεαματικά τους χρόνους των αθλητών ίσως να και να επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά.

Ο καθηγητής Μαρκ Ταρνοπόλσκι του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, υποστήριξε ότι η καφεΐνη αυξάνει την ισχύ των μυών, απελευθερώνοντας ασβέστιο που είναι αποθηκευμένο στον μυ. Η δράση αυτή επιτρέπει στους αθλητές να συνεχίζουν να τρέχουν για περισσότερη ώρα ή να τρέξουν ταχύτερα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η καφεΐνη επιδρά επίσης ευεργετικά, καθώς μειώνει το αίσθημα της κόπωσης στον εγκέφαλο, αυξάνοντας έτσι την αντοχή από 20% έως και 25% σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου. Όμως και στον πραγματικό κόσμο η βελτίωση είναι κατά μέσον όρο 5%- ποσοστό που είναι και πάλι πολύ σημαντικό για κάποιον που θέλει να πετύχει τον καλύτερο χρόνο ή να κερδίσει την κούρσα.

Οι αθλητές που ωφελούνται περισσότερο από τον καφέ είναι οι σπρίντερ, οι μαραθωνοδρόμοι, οι ποδηλάτες, οι κωπηλάτες, τους κολυμβητές, αλλά και τους τενίστες. Και τέλος, εξίσου σημαντικό είναι ότι η καφεΐνη είναι μία από τις λίγες ουσίες που βελτιώνουν την απόδοση και δεν είναι απαγορευμένες από την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WΑDΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου