24/3/09

Η μουσική βελτιώνει τα προβλήματα όρασης

Προβλήματα οράσεως που έχουν προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να αποκατασταθούν ως ένα βαθμό με το άκουσμα μουσικής, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
Όπως δημοσιεύει το BBC, το 60% από αυτούς που παθαίνουν εγκεφαλικό στη συνέχεια αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, φαινόμενο που ονομάζεται «οπτική αμέλεια». Αυτά τα άτομα χάνουν την ικανότητα να εντοπίσουν αντικείμενα στο αντίθετο οπτικό τοπίο από την πλευρά όπου ο ασθενής έχει πάθει εγκεφαλικό. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα άτομα τρώνε το φαγητό που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του πιάτου ή ξυρίζουν το μισό πηγούνι τους.
Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών η μουσική μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τρία άτομα τα οποία είχαν χάσει την ευαισθητοποίηση του μισού οπτικού τοπίου τους και κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους σε τρεις συνθήκες: όταν άκουγαν ευχάριστη μουσική, δυσάρεστη και όταν δεν υπήρχε ήχος. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι και οι τρεις ασθενείς μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα χρωματιστά σχήματα και τα κόκκινα φώτα στην «εξασθενημένη» πλευρά του εγκεφάλου, αφού είχαν ακούσει μουσική που τους ευχαριστούσε.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως η ευχάριστη μουσική ενεργοποιεί τα θετικά συναισθήματα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να αυξήσουν την ικανότητα επεξεργασίας των ερεθισμάτων. Εγκεφαλογραφήματα επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση και επισημαίνεται πως όχι μόνο η μουσική έχει θετικά αποτελέσματα αλλά γενικότερα η ενασχόληση με δραστηριότητες ενδιαφέρουσες προς το άτομο.

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου